DALO SERVICE STAPT VOLLEDIG OVER OP FLUORVRIJ BLUSSCHUIM

In de komende jaren moet al het blusschuim fluorvrij zijn. Op korte termijn worden de wettelijke regels aangescherpt en Dalo Service is er klaar voor. De blusschuimtransitie raakt ook jouw bedrijf. We helpen je bij het kiezen van het juiste moment.

DALO SERVICE STOPT MET FLUORHOUDEND SCHUIM IN BRANDBLUSSERS OM JE NU AL VOOR TE BEREIDEN OP DEZE ONVERMIJDELIJKE OVERGANG

BINNEN ENKELE JAREN IS PFAS IN EUROPA VERBODEN

PFAS is een verzamelnaam voor zo’n 6.000 stoffen die in allerlei producten zitten, zoals regenkleding, anti-aanbak pannen, mobiele telefoons en cosmetica. In blusschuim ook, onder de naam ‘fluor’.

Een Europees verbod op PFAS komt eraan. Het streven is uiterlijk 2028. Omdat we continu onze producten en diensten verduurzamen, omarmen wij deze logische stap naar een beter milieu. Wij kiezen er daarom voor te stoppen met de productie van fluorhoudende schuimblussers omdat fluor echt niet meer hoeft.

Er is een heel goed alternatief: Fluorine Free Foam, ofwel Bioclass F3.

Voor vorstgevoelige omgevingen bieden we poederblussers aan. Voor situaties waar dit echt ongewenst is, kunnen we op aanvraag nog vorstbestendige schuimblussers leveren.

JE BLUSSCHUIM MOET VERANDEREN

Aan de hand van onderstaand pad helpen we je bij het maken van de juiste keuze. De tijd tot het verbod in gaat verdelen we in 4 fasen. In fase 3 bepaal jij wanneer en hoe je de transitie naar fluorvrij maakt.

FASE 1: 2021

VOORSTEL VOOR EUROPEES VERBOD INGEDIEND

Na het voorstel door 5 landen in juli 2021 aan Europees chemicaliën agentschap (ECHA), heeft ECHA in februari 2022 een pre-publicatie van het restrictievoorstel gedaan. Bekrachtiging wordt in 2023 verwacht.

FASE 2: NU

ER KOMT BINNEN 6 JAAR EEN EUROPEES VERBOD

Wij kiezen er voor niets anders meer aan te bieden dan schuimblussers zonder fluor. Wil je toch nog een fluorhoudende schuimblusser aanschaffen of laten onderhouden, dan is dat voor de korte termijn en je eigen keuze. Wij kiezen voor het milieu. Ook het blussen van vetbranden en accubranden (Li-Ion) is fluorvrij mogelijk bij ons. Voor vorstgevoelige locaties zijn onze poederblussers een uitstekend alternatief.

FASE 3: KIES BEWUST

WELK SCENARIO IS VOOR JOU VERSTANDIG?

Jij bepaalt wanneer en hoe je de transitie naar fluorvrij maakt. Maak een weloverwogen keuze voor de komende 6 jaar. We geven je advies bij de te maken beslissing.

 

FASE 4: UITERLIJK 2028

ER IS EEN EUROPEES VERBOD OP PRODUCTIE            EN BEZIT

In 2028 moeten definitief alle fluorhoudende schuimblussers vervangen zijn door een fluorvrije variant.

Er worden in Europa géén fluorhoudende schuimblussers meer geproduceerd of verkocht.

 

ONZE FLUORVRIJE OPLOSSINGEN

“HET GAAT ELK BEDRIJF IN EUROPA TREFFEN. VANAF NU IS ELKE UITGAVE AAN PFAS-HOUDENDE PRODUCTEN ZEER ONVERSTANDIG. LATEN WE ER SAMEN ZO SLIM MOGELIJK OP ANTICIPEREN.


HIERONDER NOG ENKELE OFFICIËLE BRONNEN WAAR WIJ ONS ADVIES OP BASEREN.”

             Diana Eestermans – Site Manager Dalo Service B.V.